Warmtepomp voor 288 woningen

Duurzaam pionieren met Woonstichting De Kernen

Warmtepomp voor 288 woningen

  • duurzaamheid
  • 288 woningen
  • Woonstichting De Kernen
1
288 woningen verder verduurzamen. Hoe zet je na isolatie en PV-panelen de volgende stap?

"Een warmtepompinstallatie is bij nieuwbouwwoningen al de norm”, vertelt Marc van Wordragen, projectleider Vastgoedbeheer bij De Kernen. “Maar dat moet toch ook kunnen bij bestaande woningen? Natuurlijk brengt zo’n ingreep uitdagingen met zich mee. Maar als je alles aan de voorkant maar blijft berekenen, kom je nooit verder. Daarom hebben we Kemkens uitgenodigd om mee te denken over ons ambitieuze plan om ons woningbezit verder te verduurzamen."

2
Samen optrekken. En samen de sprong in het diepe wagen.

"We kennen De Kernen als een ondernemende woningcorporatie”, aldus Ben Goossens, commercieel manager bij Kemkens. “Net als wij durven ze het initiatief te nemen. Samen hebben we bepaald welke warmtepompinstallaties het beste passen bij de woningen, onder meer na een presentatie van diverse fabrikanten. Uiteindelijk viel de keuze op twee soorten hybride pompen i.c.m. een nieuwe cv-ketel (voor 258 woningen) en drie soorten all electric installaties (voor 30 woningen). Die laatste zie je nog bijna niet in de bestaande bouw. Ook na de selectiefase trekken we trouwens nog wekelijks met De Kernen op. Niet alleen bij de realisatie, maar bijvoorbeeld ook bij de bewonerscommunicatie."

3
“Niet twijfelen, maar dingen uitproberen. Want dát brengt de boel in beweging.”

"Het is een grote operatie, want we willen het in een jaar voor elkaar boksen", aldus Marc. "Wat ik mooi vind, is dat we echt aan het pionieren zijn. Het plaatsen van warmtepompinstallaties in bestaande woningen zie je namelijk nog nergens op deze grote schaal. Maar wat is het risico? Als blijkt dat ons plan te ambitieus is, zoeken we een andere oplossing. En ook dán staat Kemkens ons bij, want het onderlinge vertrouwen is groot. Allebei vinden we: niet twijfelen, maar gewoon doen. Want dát brengt de boel in beweging."

Delen

Meer informatie ontvangen van dit project?

Neem contact op met Benny Goossens

Commercieel Manager

06 - 51 13 77 36 benny.goossens@kemkens.nl
Benny Goossens