Zonnepanelen in Arnhem

Zonnepanelen in Arnhem

Zonnepanelen voor bijzonder wooncomplex

  • zonne-energie
  • Arnhem

Delen

Aan de Eimerssingel in Arnhem is een nieuw wooncomplex opgeleverd. Kemkens Solar was de installerende partij voor zonnepanelen bij dit innovatieve project.

“Samen met PHB De Combi zijn we in de bouwplanning meegelopen en hebben we onder meer 150 zonnepanelen geïnstalleerd. Aan het woord is Alexander Plantenga, vestigingsleider van Kemkens Solar. “Voor ieder zorgappartement hebben we 1 á 2 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak en voor de algemene voorzieningen zijn er nog eens 60 extra geplaatst. Dit complex in Arnhem is geheel gasloos opgeleverd zoals tegenwoordig verplicht is en wij hebben hier naast de installaties zelf ook inhoudelijk meegedacht over hoe we dit gebouw zo toekomstbestendig mogelijk kunnen opleveren. Daarom zijn er bijvoorbeeld hybride omvormers geïnstalleerd, zodat er in de toekomst een batterij kan worden aangesloten.

We hebben bij deze nieuwbouw dus veel meer gedaan dan het installeren van de zonnepanelen alleen. Ook het opstellen van het complete ballastplan is bijvoorbeeld door ons zelfstandig uitgevoerd. Daarnaast hebben we ook voor alle zorgappartementen de installaties individueel aangelegd, waar dat normaal door de aannemer wordt verzorgd. Ook is de valbeveiliging op het dak door ons aangelegd.”

Keuring

Een innovatief project dus, waarbij de kwaliteit ook nog eens erg hoog ligt. Alexander: “ Verzekeraars stellen extra eisen rondom brandveiligheid bij dit soort installaties. Deze krijgen een scope 12 keuring waarbij onder meer de zonnepanelen, omvormers, optimizers, bekabeling, constructie, ballast en de elektrische aansluiting in de meterkast wordt getoetst. Daarmee wordt het zonne-energiesysteem dus op alle belangrijke punten geïnspecteerd. Dit hele proces is overigens vlekkeloos door onze collega Maikel Verhagen begeleid. Daarnaast heeft onze voorman Kamiel een Oekraïense legploeg aangestuurd die in anderhalve week alle panelen heeft gelegd en aangesloten. Geheel binnen planning en daar ben ik best wel trots op.”

Uitdaging

Alexander vervolgt: “De grote uitdaging hier is om alle panelen zo te plaatsen zodat we voor ieder appartement genoeg energie kunnen opwekken. Bouwtekeningen veranderen nogal eens en er staat natuurlijk al genoeg op het dak dat ruimte in beslag neemt. Dat blijft in dit soort projecten altijd een uitdaging. De omvormer hebben we bijvoorbeeld ook zelf op het dak geplaatst onder een shelter.”

Trots

Alexander is trots op de snelle en goede afronding van het project. “Onze collega’s en de onderaannemers hebben echt top werk geleverd! En niet voor niets; samen met PHB De Combi hebben we inmiddels al weer twee nieuwe projecten in de steigers staan. Een mooier compliment kun je niet krijgen!”

Delen