Kemkens kiest: de hybride warmtepomp

Woningcorporaties moeten een lastige puzzel leggen. Ze hebben onder andere te maken met de ambitieuze klimaatdoelen voor 2030, de Nationale Prestatieafspraken en een veranderende wetgeving. Daarom maakt Kemkens het bestuurders iets makkelijker: wij kiezen voor de hybride warmtepomp als standaardoplossing.

De aanleiding voor onze keuze was een oproep van Tjapko van Dalen. Op LinkedIn vroeg de directeur-bestuurder van KleurrijkWonen aan Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: Waar blijft úw bod aan de samenleving? Tjapko reageerde hiermee op Verhagens oproep aan corporaties om het maximale te doen aan de energieopgave (‘want ze hebben toch centen zat’).

“Die oproep heeft ons geprikkeld”, aldus onze operationeel directeur Twan van Grinsven. “En dus hebben we óns bod aan de samenleving gepresenteerd aan de corporaties waarmee we samenwerken. Samen met hen willen we versneld verduurzamen en zo een verschil maken voor de maatschappij. We hopen ook dat dit een bredere beweging op gang brengt.”

CO2-reductie: 12.000.000 kilogram

In 2024 zullen onze monteurs 4.000 hybride warmtepompen installeren in de woningen van corporaties. Een jaar later 6.000 en in 2026 zullen het er 10.000 zijn. Het is ons aanbod in een notendop. “Zo zorgen we voor een CO2-reductie van 12.000.000 kilogram”, vertelt Twan. “Dit is veel meer dan we zouden bereiken als we cv-ketels of all electric-systemen zouden installeren. Bovendien heeft de hybride warmtepomp een gegarandeerd lage total cost of ownership voor corporaties. En voor huurders betekent het een gegarandeerde kostenbesparing én een installatie binnen één dag.” 

 

“We kiezen er ook voor om veel dingen níet te doen”

 

Commercieel? Zeker niet
De eerste reacties van bestuurders van woningcorporaties zijn inmiddels binnengekomen. Een van hen vroeg zich af: is dit niet gewoon een commercieel voorstel? Volgens Twan is dat zeker niet het geval. “We kiezen namelijk niet alleen voor deze standaardoplossing, maar we kiezen er ook voor om veel dingen níet te doen. Geen complexe renovaties en dure all ellectric-installaties meer. Op dit vlak hebben we ook geen behoefte aan pilots.” 

“Wat we wel doen, is onze capaciteit exclusief aan te bieden aan onze woningcorporaties”, vervolgt Twan. “Want we geloven dat de hybride warmtepomp dé oplossing is om zo dicht mogelijk bij de 2030-doelen te komen. Tegelijkertijd blijven we investeren in innovaties en oriënteren we ons nu al op de volgende stap.” 

Warmtepompwetgeving
Een bijkomend voordeel van onze keuze is dat we met de hybride warmtepomp als standaardoplossing vooruitlopen op de nieuwe warmtepompwetgeving. Vanaf 2026 wordt de installatie van een hybride warmtepomp namelijk verplicht bij het vervangen van een cv-ketel, met uitzondering van appartementen en monumenten. Twan: “De timing is gunstig. Maar het maakt ook de noodzaak ervan duidelijk. Daarom hoop ik dat niet alleen onze opdrachtgevers en wij ervoor kiezen om de komende jaren te versnellen, maar ook corporaties en installateurs.”

 

Kemkens Kiest de Podcast. 

Om andere organisaties te stimuleren en te inspireren, zijn we deze week live gegaan met onze eigen podcastserie. Naast Twan zullen daarbij ook eigenaar Joep Kemkens en steeds een wisselende gast aanschuiven. Nieuwsgierig?

Bekijk en luister de afleveringen via:     > Youtube                > Spotify