Dienstencentrum De Hoeksteen Deurne

Verduurzaming Dienstencentrum De Hoeksteen

De Hoeksteen Deurne slaat besparingsslag

  • verwarming
  • Dienstencentrum
  • Woningbouwvereniging Bergopwaarts
De opdracht

Samenvatting

  • Verduurzaming Dienstencentrum De Hoeksteen
  • Nieuwe ketels én warmtepomp
  • Extra investering binnen enkele jaren terugverdiend

 

Dienstencentrum De Hoeksteen is het voormalige hoofdkantoor van woningbouwvereniging Bergopwaarts. Bergopwaarts wilde daar de verwarmingsketels vervangen: twee grote, staande ketels, die inderdaad aan het einde van hun levensduur waren. De aanvraag betrof in eerste instantie de levering en installatie van nieuwe HR-ketels. Maar al snel bleek dat er meer kansen lagen.

Samenvatting

  • Verduurzaming Dienstencentrum De Hoeksteen
  • Nieuwe ketels én warmtepomp
  • Extra investering binnen enkele jaren terugverdiend

 

De oplossing

Bergopwaarts stond open voor ons voorstel om het gebouw verder te verduurzamen. De koelmachine was namelijk ook aan vervanging toe. Daarvoor is een warmtepomp in de plaats gekomen die kan koelen én water kan verwarmen in het voor- en najaar. Om dit mogelijk te maken, is de installatie aangepast zodat deze ook elektrisch met de warmtepomp kan verwarmen. Met een nieuwe regelkast en een omgebouwde installatie is een hybride installatie gecreëerd. Hiervoor hebben we waterzijdige aanpassingen gedaan, maar ook regeltechnische aanpassingen doorgevoerd.

De stroom die de warmtepomp verbruikt, wordt onder andere opgewekt met 47 zonnepanelen die zijn geplaatst door Kemkens Solar.

De opbrengst
De opbrengst

Inmiddels profiteert Bergopwaarts volop van de voordelen. De HR-ketels, met een gecombineerd vermogen van 205 kW, leveren een rendement van 90 procent, tegenover 70 in de oude situatie. En de warmtepomp is goed voor 62 kW. De zonnepanelen zijn goed voor een opbrengst van ruim 15.000 kWh per jaar. Al met al bespaart Bergopwaarts op de totale gas- en stroomkosten én hun CO2-uitstoot. Hun reactie op onze aanpak? Unaniem positief. Door onze inbreng hebben ze met een minimale extra investering een heel mooi rendement behaald.

De opbrengst

Delen

Meer informatie ontvangen van dit project?

Neem contact op met Toine Verstegen

Projectleider Utiliteit

06 51 13 67 42 toine.verstegen@kemkens.nl