Duurzaamste flats Den Bosch

Schoolvoorbeeld van betaalbare duurzaamheid

Kemkens draagt bij aan duurzaamste flats Den Bosch

  • duurzaamheid
  • Den Bosch
  • Brabant Wonen
De opdracht

Samenvatting

  • Een collectieve warmtepomp van 48 kW in elke flat
  • 308 lichtdoorlatende zonnepanelen zorgen voor warm tapwater
  • Bewoners betalen maximaal 35 euro voor verwarmen

In Den Bosch staan sinds september 2022 twee fonkelnieuwe en energiezuinige flats met elk 31 appartementen. Opdrachtgever BrabantWonen besloot om de bestaande torens in de wijk Gestelse Buurt volledig te slopen en te vervangen door duurzame flats. Wij namen de rol van medeaannemer aan, zodat we als gelijkwaardige partner aan dezelfde tafel zaten als de bouwkundig aannemer. Zo waren we ook zeer betrokken bij de uitvoering van het project. De technische installaties waren natuurlijk ons pakkie-an.

Samenvatting

  • Een collectieve warmtepomp van 48 kW in elke flat
  • 308 lichtdoorlatende zonnepanelen zorgen voor warm tapwater
  • Bewoners betalen maximaal 35 euro voor verwarmen
De oplossing

Een collectieve warmtepomp van 48 kW en een WTW-unit zorgt voor verwarming, koeling en ventilatie van alle appartementen. De convectoren in de woningen – in combinatie met de vloerverwarming – schakelen automatisch tussen koelen en verwarmen. Voor het beste resultaat zijn alle inkomende en uitgaande leidingen luchtdicht afgewerkt. Ook beschikt elk appartement over een zoutbatterij: een boiler die anorganisch zout gebruikt in plaats van water. Een elektrische spiraal verwarmt het zout tot het vloeibaar wordt (70°C). Bij een warm tapwatervraag koelt het zout af en geeft het energie af aan de met water gevulde wisselaars. Die leveren dan het warme tapwater. De boiler wordt geladen door de zonnepanelen, waarbij een triac-regelaar zorgt dat alle appartementen de juiste spanning krijgen om de boiler op te laden.

De opbrengst
De opbrengst

Dit project is een schoolvoorbeeld van betaalbare duurzaamheid. Voor verwarmen en koelen betalen de bewoners maandelijks niet meer dan 35 euro. Dat is tien(!) keer minder dan in een gemiddeld nieuw appartementengebouw. En BrabantWonen? Die is weer een stap dichter bij het behalen van de doelstellingen in het Duurzaamheidsakkoord 2018-2025 dat ze hebben gesloten met de gemeente ’s-Hertogenbosch, het Stedelijke Huurdersplatform en de corporaties Kleine Meierij, Mooiland en Zayaz.

De opbrengst

Delen

Meer informatie ontvangen van dit project?

Neem contact op met Benny Goossens

Commercieel Manager

06 - 51 13 77 36 benny.goossens@kemkens.nl
Benny Goossens