Verduurzamen in Asten

Verduurzaming 40 woningen Asten

Gasverbruik verminderen met hybride warmtepomp

  • duurzaamheid
  • Asten
  • Woonstichting woCom

Delen

Aan de Ceresstraat en de Jupiterstraat in Asten zijn in het najaar van 2022 40 woningen van woonstichting woCom verduurzaamd. We spraken hierover met Jos Coenen, projectleider bij Kemkens Eindhoven: “Het gaat om vergelijkbare woningen verdeeld over twee complexen. De bouw van de woningen is identiek. Beide complexen bevatten beneden- en bovenwoningen die allemaal hetzelfde opgebouwd zijn.”

Verduurzaming

Jos: “We hebben in iedere woning een hybride systeem geïnstalleerd. De oude cv-ketel is vervangen door een nieuwe cv-ketel met een buffervat er naast. Dit in combinatie met laag temperatuur radiatoren in de woning en een warmtepomp op het dak. Een deel van het leidingwerk hebben we hierbij kunnen hergebruiken. Per week hebben we zo vier woningen verduurzaamd, waarbij we altijd de beneden- en bovenwoning samen pakten, omdat er leidingwerk met voeding van boven naar beneden aangelegd moest worden. Een hele logistieke puzzel nog kan ik je vertellen. Je hebt te maken met bewoonde woningen en moet dus met veel zaken rekening houden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Treintje

Het project kende een strakke planning waarbij iedereen in een treintje achter elkaar aan komt. Van sloopbedrijf die de radiatoren verwijderd en nieuwe radiatoren op zijn plek zet tot betonboorder en de dakdekker die zijn werk moet doen. Op het dak zijn er daarnaast door Kemkens Solar zonnepanelen gelegd. De bewoners konden zelf kiezen tussen 6 of 8 panelen van 365 Wattpiek met micro-omvormers. De meeste bewoners kozen voor 8 zonnepanelen. Naast het leggen van zonnepanelen, verzorgden Kemkens Solar ook het kabelwerk tot in de meterkast bij de bewoners.

Extra kick

Een ambitieus project, waarbij de bewoners natuurlijk zo min mogelijk ongemak van de werkzaamheden mochten hebben. “Toen ik een halfjaar geleden met de eerste plannen kwam om vier woningen per week te verduurzamen, was er twijfel bij enkele monteurs of we dat ook echt gingen redden”, vertelt Jos. “Dat het dan lukt geeft wel een extra kick.” De grootste uitdaging was de levertijd van de warmtepompen. Toen die bekend waren, kon Jos het hele proces gaan inplannen.

Van bewoners bezoeken om hen uitleg en instructies te geven tot het inrichten van het containerpark op de bouwlocatie en het regelen van de onderaannemers en reserveren van overige materialen. “Ook moest in iedere woning een extra radiator worden geïnstalleerd om de ruimte voldoende warm te krijgen. Ik ben best trots op wat we hier gedaan hebben. Van fabrikant Vaillant kregen we complimenten op hetgeen we hebben opgeleverd. En dat vergde soms ook wel eens improvisatie en inventieve oplossingen. Bijvoorbeeld de aanschaf van twee partytenten toen we in de eerste week te maken kregen met veel regen. Het treintje van werkzaamheden mag niet vertraagd worden, dus soms moet je even out of the box denken.”

Delen